Ομιλία του Πέτρου Ψωμά

Το παρακάτω κείμενο αποτέλεσε την ομιλία του Πέτρου Ψωμά, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Πατρινό Σαν Σήμερα» που έγινε στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010:

«Λατρεύω τα ανταμώματα, τις συναντήσεις, τα συναπαντήματα.

Κι όταν είναι δύο οι πλευρές που συναντιούνται, τότε λατρεύω ακόμα περισσότερο το σφιχταγκάλιασμα που ακολουθεί. Κι όσο πιο ταιριαστό το σφιχταγκάλιασμα, τόσο πιο έντονή, θαρρώ, η λατρεία μου.

Για να εκδοθεί ετούτο το βιβλίο που σήμερα σας παρουσιάζουμε είναι πολλά, συμβολικά και καίρια, τα ανταμώματα που προηγήθηκαν:

Η παθιασμένη αγάπη για την Πάτρα μας, αντάμωσε την δημοσιογραφική λογική του «Σαν Σήμερα».

Η έντονη επιθυμία του συγγραφέα αντάμωσε την προθυμία του εκδότη, του Παναγιώτη του Γιαλένιου, από τον Σύμβουλο σε δύσκολους μάλιστα καιρούς.

Ο συγγραφέας αντάμωσε και τους υπόλοιπους ταιριαστούς συνεργάτες: τη Ρεγγίνα Τρυφωνοπούλου, από το Queenstudio που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, την Κρίστυ Κουνινιώτη που για τρίτη φορά σε βιβλίο μου ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια.

 

1.500 «Σαν σήμερα» περιλαμβάνει αυτή εδώ η έκδοση. Όλα Πατρινά!. 1.500 γεγονότα, συμβάντα, περιστατικά, ειδήσεις που συνέβησαν στην Πάτρα ή στα πέριξ, που επηρέασαν, λίγο ή πολύ, την πορεία της στο χρόνο, που είχαν έναν η περισσότερους πατρινούς για πρωταγωνιστές τους.

Γεγονότα που κέρδισαν τη θέση τους στην εδώ καταγραφή χάρη σε ένα ακόμα αντάμωμα: Της υποκειμενικής επιλογής του συγγραφέα, που τα αξιολόγησε δημοσιεύσιμα, και της αντικειμενικής πραγματικότητας που τα κατέταξε σε μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, ανάλογα με την ημερομηνία τους.

Σε όσα εύστοχα παρατήρησαν ο Σταύρος Ιντζεγιάννης, ο συγγραφέας μας και ο Νίκος ο Τόμπρος, ο καθηγητής μας, δε νομίζω πως χρειάζεται τίποτα να προστεθεί. Όλοι μας απολαύσαμε ένα ακόμα αντάμωμα στα λόγια τους, αυτό της επιστημονικής ιστορικής ματιάς στο λεύκωμα με το άλλο βλέμμα το πιο πατρινό και δημοσιογραφικό.

Ανταμώματα τέτοια θα βρείτε δεκάδες μέσα στο βιβλίο. Η μορφή του βοηθάει ώστε να ανταμώνουν αναπάντεχα οι εποχές, οι τομείς δραστηριότητες της πόλης μας, ακόμα και τα πρόσωπα. Σουρεαλιστικά ανταμώματα που και στην καθημερινότητα της Πάτρας μας συμβαίνουν συνεχώς, αλλά συνήθως μας αφήνουν αδιάφορους:

Γιατί ότι ο Καραϊσκάκης και ο Κολοκοτρώνης συναντιούνται συνεχώς, εκεί στη συμβολή τους (Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη γωνία) δεν μας έχει πολύ-απασχολήσει. Αν θέλετε ακούγεται και λογικό. Τι να πούμε όμως για το συνεχές αντάμωμα στο κέντρο της πόλης του Γάλλου απελευθερωτή Μαιζών με τον ιδρυτή Πατρέα, τον Δήμαρχο Βότση, και τον Φιλοποίμενα, της Αχαϊκής Συμπολιτείας… Τέτοια ανταμώματα θα βρείτε στο βιβλίο…

Σας το είπα, τα λατρεύω τα ανταμώματα. Ακόμα και ο χώρος που επιλέξαμε για την παρουσίαση είναι ένας χώρος όπου το παρελθόν –έστω το πιο πρόσφατο- αυτής της πόλης- ανταμώνει με την πιο σύγχρονη και ελπιδοφόρα εκδοχή της.

Επιτρέψτε μου αναφορά και σε τρεις ανταμώματα που αν δεν είχαν συμβεί το ΠΑΤΡΙΝΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ απλώς δεν θα υπήρχε:

Το αντάμωμά μου με την τοπική βιβλιογραφία, μέρες και νύχτες –κυρίως νύχτες- διαβάσματος, μελέτης και αποδελτίωσης.

Το αντάμωμά μου στη ζωή με την αδελφή ψυχή, τον άνθρωπό μου, που επιμένει να αγαπάει ότι αγαπώ και που με στηρίζει σε ότι με παθιάζει.

Τέλος το αντάμωμά μας το αποψινό, κυρίες και κύριοι. Χωρίς εσάς ως αναγνώστες η δουλειά μας θα έμενε λειψή και που της δίνετε τόση αξία, ειλικρινά σας ευγνωμονώ.

Γιατί η σχέση βιβλίου-αναγνώστη είναι σχέση δύο και προσφέρεται για σφιχταγκάλιασμα κι εδώ απόψε, μαζί μας είναι πολλοί οι δυνητικοί αναγνώστες και όλους τους ευχαριστώ, κατά τι περισσότερο, αν μου επιτρέπετε, εκείνους που ταξίδεψαν από μακριά, από τα Τρίκαλα, τα Γιάννινα και την Αθήνα. Κι εκείνους που –να ’ναι καλά η τεχνολογία- είναι επίσης μαζί μας απόψε, μέσω ίντερνετ, κι απ’ τη Θεσσαλονίκη, απ’ την Αγγλία, απ’ την Αμερική…

Μπορώ να σας το πω κι αλλιώς αυτό το «ευχαριστώ» προς όλους. Και με τούτο να τελειώνω:

Υπάρχουν πολλά «Σαν σήμερα» που δε χώρεσαν σε τούτο το βιβλίο.

Επιτρέψτε μου να σας πω ένα που και να χωρούσε, δεν θα έμπαινε:

Σαν σήμερα, το 1968, στις 19 Δεκεμβρίου, 42 χρόνια πριν, ημέρα Πέμπτη, στην Πάτρα, έξω ακριβώς απ’ τον παλιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, αντάμωσαν κι ύστερα αμέσως δέθηκαν με του γάμου τα δεσμά:

Ο Θεόδωρος Ψωμάς του Πέτρου και της Ελένης, απ’ την Πάτρα και

Η Γεωργία Παπαγιαννοπούλου, του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, από την Πάτρα.

Αν δεν το αποτολμούσαν τότε, ο υποφαινόμενος δεν θα υπήρχε.

Αν δεν υπήρχα, δεν θα είχαμε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο.

Κι αν δεν το είχαμε, δεν θα είχαμε απόψε αφορμή για αυτό εδώ το αντάμωμα.

Και, πιστέψτε με, από το επταετές επίπονο ταξίδι που μεσολάβησε από τη γέννηση της ιδέας αυτής της έκδοσης μέχρι τη σημερινή του παρουσίαση, αυτό που περισσότερο η μνήμη θα κρατήσει είναι το αντάμωμα το αποψινό.

Για το οποίο, φίλες και φίλοι, από καρδιάς σας ευχαριστώ!»