Βιογραφικό

Ο Πέτρος Ψωμάς γεννήθηκε το 1970 και ζει στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κίτσιου. Ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και το μάρκετινγκ.

Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική («Α.Σ.Ο.Ε..Ε.»), Μάρκετινγκ και Επικοινωνία («Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών»), και Δημοσιογραφία («Ηρόδοτος») και από το 2008 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του «Πανεπιστήμιου Αιγαίου» (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων).

Είναι ιδρυτικό μέλος της δημοτικής κίνησης «Τώρα για την Πάτρα», ιδρυτικό μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», εκ των εταίρων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πλήρωμα 94», Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών» και, από τον Ιανουάριο του 2011, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

 

ΑΥΤΟ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Αθήνα – υπόθεση μιας βραδιάς η Αθήνα. Πήγαν οι γονείς μου, γεννήθηκα, επέστρεψαν στην Πάτρα. Σ’ αυτή εδώ την πόλη ανατράφηκα, μεγάλωσα, ενηλικιώθηκα. Εδώ η παιδική γειτονιά –η Κάτω Ομόνοια– εδώ τα καλοκαίρια μου –στο Ρίο, πάντοτε– εδώ σχολείο –Πειραματικό του Πανεπιστημίου Πατρών, από Α’ Δημοτικού μέχρι και Γ’ Λυκείου– εδώ οι πρώτες φιλίες, οι δυνατές, που αντέχουν ακόμα, εδώ οι πρώτοι έρωτες –όχι μονάχα για ανθρώπους, μα και για ιδέες, αξίες, ενασχολήσεις, χόμπι.

Δημοσιογραφία από τα 11 –«Μαθητική Μελάνη» στο σχολείο, «Εφημερίδα του ΠΑΟΚΟ» στη γειτονιά, περιστασιακές εκδόσεις με διάφορους φίλους. Καρναβάλι από γεννησιμιού, αλλά συνειδητά απ’ τα 18, τότε που με τον Φώτη Λουριδά ξεκινήσαμε το «Πλήρωμα 94» το οποίο αντέχει, συνεχίζει, εξελίσσεται, εμπλουτίζεται, δημιουργεί, απλώνεται και αποτελεί σημείο αναφοράς πλέον για μια ευρύτερη συντροφιά.

Στα 18 μου έφυγα για Αμερική. Για ένα χρόνο στη Βοστώνη για φοίτηση και αποφοίτηση –και- από αμερικάνικο λύκειο. Το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών της οργάνωσης AFS έδωσε την αφορμή. Την αξιοποίησα στο έπακρο, κάνοντας διεθνείς φιλίες που διατηρούνται ακόμα, ταξιδεύοντας πολύ (σε 26 πολιτείες πάτησα το πόδι μου) και κυρίως ανακαλύπτοντας εαυτό, δυνατότητες και όνειρα.

Το επόμενο κεφάλαιο ήταν η Αθήνα. Για μια δεκαπενταετία. Σπουδές στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), κατόπιν διετής θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά δουλειές. Η δημοσιογραφία, η παρουσίαση ειδήσεων και η κατασκευή σταυρολέξων εξασφάλισαν για αρχή την οικονομική μου ανεξαρτησία και την απαραίτητη επιπλέον αυτοπεποίθηση. Έπειτα ήρθε η καριέρα στις πολυεθνικές: Στη Metaxa και την Bacardi Hellas: πωλήσεις ποτών, στην British American Tobacco: marketing τσιγάρων. Τα ξενύχτια μόνιμα, και για δουλειά και για διασκέδαση.

Συνολικά 8 χρόνια ως στέλεχος σε τμήματα Πωλήσεων και Marketing, μια γρήγορη καριέρα με πολλές συγκινήσεις και περισσότερα μαθήματα. Ασχολούμενος με τα προϊόντα, την αγορά και τις τάσεις της, μαθαίνεις τον εαυτό σου, τους άλλους, τη ζωή. Οι πολυεθνικές, όπως τις βίωσα, ήταν δεύτερο σχολείο. Πτυχίο δεύτερο αυτό του τμήματος «Marketing και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες» που παράλληλα απέκτησα, τίτλος μεταπτυχιακός.

Η Αθήνα μου πρόσφερε το μέγιστο κι ας ήξερε πως πάντα την… απατούσα, με πολλά επαγγελματικά ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, κι ας ήξερε πως πάντα λοξοκοιτούσα προς την Πάτρα: εδώ για τις γιορτές πάντοτε, οικογενειακά, εδώ για τα σταθερά καλοκαιρινά μπάνια, πάντα στο Ρίο, εδώ και κάθε Φλεβάρη να οργανώνουμε το γκρουπ, πάντα Πατρινό Καρναβάλι και πάντα Πλήρωμα 94. Κι όσο πιο δύσκολο ήταν να ερχόμαστε, τόσο καλύτερα στο τέλος τα περνούσαμε!

Φάση επόμενη η Πάτρα, από την Άνοιξη του 2003, οπότε και επέστρεψα. Οριστικά; Δεν υπάρχει αυτή η απόφαση. Όσο συνειδητοποιείς πως η ζωή σκηνοθετεί και άθελά σου και όσο καταλαβαίνεις πως αυτή η χαρά της διαρκούς αναζήτησης δε λέει να κορεστεί, οριστικό δεν είναι τίποτα. Όλα ρευστά, όλα ανοιχτά, όλα πιθανά.

δίπλα στην πολυαγαπημένη νεολαία- έναν άνθρωπο στο πλευρό μου, που μοιραζόμαστε μια σχέση που μας λευτερώνει, και την έκδοση των δύο επόμενων βιβλίων μου («Δήμαρχοι Πατρέων» το 2006 και «Πατρινό Σαν Σήμερα» το 2010, μετά το αποκριάτικο «Ο Θησαυρός είναι Κρυμμένος στο Σακούλι» του 2002 ), μια σειρά πολιτιστικών ενασχολήσεων και καρναβαλικών επιτυχιών, αλλά και μια ενασχόληση με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο μέσα από την συμμετοχή μου στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010, με την ανεξάρτητη παράταξη «Τώρα για την Πάτρα».

Η περίοδος αυτή έφερε και ένα νέα φιλόδοξο επαγγελματικό ξεκίνημα, με την ενασχόληση μου με το marketing σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την Prime Marketing, εταιρία συμβούλων μάρκετινγκ. Μέσα σ’ όλα το «Πλήρωμα 94» μετασχηματίστηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και οι εθελοντικές δράσεις της ομάδας μας άρχισαν να ξεφεύγουν από τα στενά –γεωγραφικά και χρονικά- όρια του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το 2010 με βρήκε παντρεμένο, υποψήφιο διδάκτορα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του «Πανεπιστήμιου Αιγαίου» (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων), Πρόεδρο στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών και –όπως πάντα- ενεργό σε όλες τις δράσεις του «Πληρώματος 94», του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και της δημοτικής κίνησης «Τώρα Για Την Πάτρα».

Και συνεχίζουμε…